torsdag 21. januar 2010

Biogass

Husdyrgjødsel er et svært viktig råstoff for produksjon av biogass.
Foto: Skog og landskap


Et faglig innlegg i et inspirert øyeblikk. Jeg var på et seminar om biogass her om dagen. Veldig interessant, selv om jeg ofte får følelsen av å kunne veldig lite på slike seminarer. Men egentlig mener jeg at jeg har lært utrolig mye om biogass i løpet av mine første 8 mnd i jobb, jeg visste knapt hva det var for et år siden!

Biogass oppstår gjennom en råtningsprosess av biologisk materiale, uten tilførsel av oksygen. Denne prosessen oppstår blant annet i søppelfyllinger. Biogass kan også framstilles fra matavfall, husdyrgjødsel og kloakkslam i lukkede tanker. I teorien kan alt biologisk materiale benyttes som råstoff.

Biogass er klimanøytralt, i den betydning at den CO2 som slippes ut gjennom forbrenning av biogass tilsvarer den mengden biomassen har tatt opp fra atmosfæren. Naturgass derimot tar ikke opp CO2 fra atmosfæren, og får da et netto tilskudd av CO2. Dette går på CO2 som er viktig i seg selv og er et globalt problem. Samtidig kommer problemer knyttet til NOx'er og andre partikler som er ødeleggende for luftkvaliteten i nærmiljøet. Her har både naturgass og biogass svært lave utslipp i forhold til f.eks diesel. Et tankekors å øke andel gassbusser/biler i Bergen for å unngå ekstrem luftforurensing...

Ved å oppgradere biogass får man en gass som er nærmest tilsvarende naturgass i bruk, og biogass og naturgass kan brukes om hverandre i samme infrastruktur. Selv om det er lite populært å si det i Norge betyr det at naturgass fungerer som en brobygger til økt andel fornybart drivstoff.

En annen ting er muligheten til å svanemerke drivstoff. Nordisk miljømerkingsnemd har bestemt at drivstoff kan få svanemerket dersom minst en tredel av råvaren er fornybar, og at drivstoffer møter kriterier for klimagassutslipp. Biogass seiler opp som en favoritt. Det betyr at dersom busser for eksempel går på ren biogass eller naturgass iblandet 33% biogass så kan bussene svanemerkes.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar